14-15 September 2017
Melbourne Convention and Exhibition Centre

Construction Innovation 2017 Forum

Hosted by the Air Conditioning and Mechanical Contractors’ Association (AMCA), the 2017 forum brought together thought leaders and practitioners from across the world to provide insight into how leading firms are utilising technological advancements to deliver innovative best practice solutions in the building and construction industry.

Day One

Time Duration Presentation Title Presenter
 08:00 AM 45 min Registration
Welcome and Keynote Address
 08:45 AM 5 min Forum Welcome Sumit Oberoi
Executive Director
and
Shannon Thomas
Executive Manager BIM-MEPAUS
AMCA
 08:50 AM 40 min BIM-MEPAUS 2017 Progress Update Warwick Stannus
Group Engineering Manager
A.G. Coombs
 09:30 AM 50 min Keynote Address: Leading USA Mechanical Contractors’ Technology Journey Doug Moore
President
McKinstry
 10:20 AM 40 min Morning Tea & Networking
Queensland Digital Roadmap and Queen’s Wharf Brisbane BIM Strategy
11:00 AM 20 min Roadmap For 3D Queensland – Realising The Benefits Michael Haines
CEO
VANZI
 11:20 PM 40 min Queen’s Wharf Brisbane BIM Strategy Chris Deans
Services Manager
Destination Brisbane Consortium
and
Alastair Brook
BIM Operations Manager
PDC
Change Management 
 12:00 PM 40 min Managing The Culture Shift: Paving The Way For BIM Implementation and Management Frank Weiss
VP BIM and Innovation
CONJECT / Aconex
 12:40 PM 40 min Lunch and Networking
BIM in Facilities Management
13:20 PM 40 min BIM In FM – The Real Deal Malcolm Foort
Innovation Director
Zuuse
Streamed Workshops
14:00 PM 50 min Stream A: Design, Fabrication and Construct With BIM-MEPAUS
Shannon Thomas – AMCA
Brendan Upton – A2K Technologies
Dave Mangham – A2K Technologies
Jason Pleaner – Irwinconsult
Adam Sheather – AECOM
Stream B: Leveraging Construction and Point layout for As-Built
Matt Rumbelow – CR Kennedy
Bernie Edmonds – CR Kennedy
Chris Johnson – CR Kennedy
 14:50 PM 40 min Afternoon Tea and Networking
International Head Contractor Keynote Address
15:30 PM 50 min Global Head Contractors’ Leadership Tyler Goss
Innovation Development Manager
Turner Construction Company
International Industry Panel
16:20 35 min Panel Discussion: Change Management, Lean Construction and Integrated Project Delivery.
Tyler Goss – Turner Construction Company
Shane Burger – Woods Bagot
Cesare Caoduro – COWI
Doug Moore – McKinstry
Malcolm Foort – Zuuse
Jaimie Johnston – Bryden Wood
Panel Moderator:
Rafik Abdelkaddous
Senior Territory Sales Manager AEC ANZ
Autodesk
16:55 PM 5 min Day One Concluding Remarks Sumit Oberoi
Executive Director
and
Shannon Thomas
Executive Manager BIM-MEPAUS
AMCA
17:00 PM Close Day One Completed and Networking Drinks

 

Day Two

Time Duration  Presentation Title Presenter
BIM-MEPAUS Technical Demonstration and User Group Session
 07:30 AM 60 min BIM-MEPAUS Technical Demonstration and User Group Session Brendan Upton – A2K Technologies
Dave Mangham – A2K Technologies
Andy Robins – Autodesk
Adam Sheather – AECOM
Tim Newman – PowerCad
 08:25 AM 30 min Registration
Welcome and International Keynote Address
 08:55 AM 5 min Forum Welcome Sumit Oberoi
Executive Director
and
Shannon Thomas
Executive Manager BIM-MEPAUS
AMCA
09:00 AM 50 min Keynote Address: Global Leading Architect’s Leadership Shane Burger
Principal and Director of Technical Innovation
Woods Bagot
09:50 AM 40 min Managing Highly Complex Design and Construction Projects Daniel Kalnins
Associate Principal, Head of Digital Enterprise
Ridley
and
Rush Sipkes
Group BIM and Business Improvement Manager
BSA
10:30 AM 40 min Morning Tea and Networking
Major Capital Project Strategy and International Keynote
11:10 AM 45 min Shaping a Smarter Building Process Matt Wheelis
Segment Manager For Building Construction
Leica Geosystems
 11:55 AM 45 min International Consultant Driving Digital Engineering Workflows Cesare Caoduro
BIM Technical Manager
COWI
 12:40 PM 40 min Lunch and Networking  
Delivering on The Future of Making Things 
 13:20 PM 30 min Enabling New Business Models Through Technology Rafik Abdelkaddous
Senior Territory Sales Manager AEC ANZ
Autodesk
and
Jarrod Bassan
Practice Partner
DXC Technology
 13:50 PM 50 min The Future of Making Things: Converging Manufacturing and Construction Jaimie Johnston
Director, Head of Global Systems
Bryden Wood
Electrical Services Design Workflow
 14:40 PM 20 min Establishing an Efficient Electrical Design Workflow Tim Newman
General Manager
PowerCad
15:00 20 min Afternoon Tea and Networking
Virtual Reality, Computational BIM and Closing Remarks
 15:20 PM 30 min Realtime Visualisation – Lifecycle Efficiency Jeremy Harkins
Director
ineni Realtime
 15:50 PM 30 min The Coming Disruption of Design Automation in AEC Brett Young
CEO and Founder
BuildingSP
 16:20 PM 10 min Day Two Concluding Remarks Sumit Oberoi
Executive Director
and
Shannon Thomas
Executive Manager BIM-MEPAUS
AMCA
 16:30 Close Day Two Completed and Networking Drinks